Vanwege de hoge gas en energieprijzen is het steeds populairder om je woning te voorzien van energiebesparende maatregelen. Daarnaast is het ook goed voor het milieu en hier een steentje aan bij te dragen. In deze blog vertel ik je meer over wat er allemaal mogelijk is en waar je op moet letten als je jouw woning wilt verduurzamen.

Woning isoleren
Één van de meest populaire energiebesparende maatregelen is het isoleren van jouw woning. Hiermee zorg je ervoor dat je de warmte langer binnen kan houden en dus minder hoeft te stoken om het aangenaam warm te krijgen. Je kan de woning voorzien van spouwmuurisolatie, dakisolatie, vloerisolatie en HR++ of driedubbelglas.

Zet je thermostaat op 19
Zet je thermostaat als je thuis bent niet hoger dan 19 graden en zet je thermostaat uit als je weggaat. Zo verwarm je alleen jouw woning wanneer het nodig is en verbruik je geen onnodig gas.

Plaats zonnepanelen
Er kunnen zonnepanelen op je dak of schuur geplaatst worden om energie op te wekken als de zon schijnt. Dit is goed voor het milieu en zorgt voor een lagere energierekening.

Installeer een warmtepomp
Er zijn 2 soorten warmte pompen, een hybride warmte pomp welke de cv ketel ondersteunt of een warmtepomp welke de volledige cv ketel vervangt. Beide warmtepompen zijn interessant als investering. Bij een hybride warmtepomp verlaag je het gasverbruik grotendeels omdat deze warmte uit de lucht haalt en bij een warmtepomp kan je volledig van het gas af. De prijzen voor een warmte pomp liggen dan ook een stuk hoger dan een hybride warmtepomp.

Vervang oude apparaten voor energiezuinige apparaten
Veel oude apparaten zoals een wasmachine, droger en koelkast hebben een laag energielabel. Dit worden ook wel energieslurpers genoemd. Als jouw apparatuur ouder is dan 10 jaar is het verstandig om te meten hoeveel energie de apparaten gebruiken. Vervang apparatuur wat veel energieverbruikt voor energiezuinige apparatuur. Dit is veiliger en zorgt voor een lager energieverbruik!

Waterbesparende douchekop
Een waterbesparende douchekop zorgt voor behoorlijke besparing op je waterrekening. Daarnaast is het verstandig om niet langer dan 5 minuten te douchen. Hiermee bespaar je water en voorkom je onnodig gasverbruik voor het verwarmen van het water.

Het verduurzamen van je woning is goed voor het mileu en levert in de meeste gevallen een goed rendement op. Je woning verduurzamen kost geld, mocht je niet voldoende spaargeld hebben om te investeren in energiebesparende maatregelen dan kan je hiervoor geld lenen.
Voor investeringen van maximaal 25000 euro is het vaak goedkoper om een persoonlijke lening af te sluiten i.p.v. een hypotheek. Aan het afsluiten van een persoonlijke lening zitten geen kosten verbonven, bij een hypotheek zit je al gauw op 4000 euro aan afsluitkosten. De rente is aftrekbaar voor zowel de hypotheek als de persoonlijke lening als het je eigen woning betreft.

Published On: mei 15th, 2023 /