Een lening krijgen terwijl je een uitkering ontvangt is erg lastig en bij veel banken niet mogelijk.

Hieronder de mogelijkheden per soort uitkering:

WW uitkering:
Geld lenen met een WW uitkering is erg lastig en via ons niet mogelijk omdat het een tijdelijk inkomen is afhankelijk van werkverleden. Een WW uitkering komt op een bepaald moment te vervallen. Afhankelijk van jouw situatie krijg je dan of een Bijstandsuitkering of geen uitkering. Dit is een te groot risico voor een aanbieder om een lening te verstrekken.

WIA uitkering:
Ontvang je een WIA uitkering? Dan zijn er aanbieders die een lening willen verstrekken.Dit is afhankelijk van de hoogte en de duur van de WIA uitkering.
In sommige gevallen ziet de bank dit als een vast inkomen, bijvoorbeeld als er sprake is van een chronische ziekte.

Wajong uitkering:
Een Wajong uitkering wordt vaak gezien als stabiel inkomen. Afhankelijk van de hoogte van de uitkering en je persoonlijke situatie is het afsluiten van een lening mogelijk.

WAO en IVA uitkering:
Ontvang je een WAO of IVA uitkering, dan zijn er, als je niet meer herkeurd hoeft te worden, mogelijkheden om een lening te krijgen. Dit wordt dan gezien als een stabiel inkomen, het inkomen wordt dan voor 100% meegenomen. Moet er wel nog een keuring plaatsvinden of is hier nog niks over bekend? Dan wordt er vaak 70% van het inkomen meegenomen.

AOW:
Ontvang je een AOW uitkering, dan zijn er mogelijkheden om een lening te krijgen. Dit wordt dan gezien als een stabiel inkomen, het inkomen wordt dan voor 100% meegenomen.
De lening moet wel in de meeste gevallen afgelost zijn op 78 jarige leeftijd.

Bijstandsuitkering:
Een lening krijgen met een Bijstandsuitkering is vaak niet mogelijk. Een aanbieder verstrekt namelijk alleen een lening als dit verantwoord is, er wordt dan gekeken naar de inkomsten, uitgaven en de financiële ruimte om een lening te kunnen dragen. Een Bijstandsuitkering is erg laag, hierdoor is er geen ruimte meer over om een krediet af te kunnen lossen.