Als student ben je altijd druk met studeren en heb je vaak niet veel tijd meer om daarnaast te kunnen werken. Een bijbaan in de horeca voor 10 tot 12 uur is meestal wel haalbaar om naast je studie te kunnen werken. Echter zorgt dit vaak niet voor voldoende inkomen om de maand rond te kunnen komen. De meeste studenten wonen niet meer thuis en moeten dan ook de huur van een kamer of een appartement betalen. Wij vertellen je graag meer over of het mogelijk is om geld te lenen als je student bent en hoeveel geld je kan lenen als je student bent.

Geld lenen als student in de vorm van een persoonlijke lening

Een persoonlijke lening afsluiten als je student bent is niet mogelijk. Dit heeft ermee te maken dat er niet voldoende inkomen is en dat het inkomen niet stabiel is. De meeste studenten werken op oproepbasis en krijgen dus alleen de gewerkte uren betaald. Als er niet of nauwelijks is gewerkt omdat het bijvoorbeeld tentamenweek betreft dan is er ook geen inkomen. Hierdoor is er geen ruimte om een lening maandelijks terug te kunnen betalen. Het is dan niet verantwoord om een lening te verstrekken. Daarnaast hebben de meeste studenten een studieschuld die wordt meegenomen bij de toetsing of je een persoonlijke lening kunt afsluiten. Geld lenen als student is een grote uitdaging, tenzij je daarnaast een vaste baan hebt wat zorg voor voldoende inkomsten om de lening terug te kunnen betalen.

Geld lenen als student bij Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO)

Geld lenen als student bij DUO, ook wel studielening genoemd, is onder bepaalde voorwaarden wel mogelijk. Je moet jonger zijn dan 30 jaar en de opleiding moet minimaal 1 jaar duren. Alle overige voorwaarden zijn hier terug te vinden.

Voldoe je niet aan alle voorwaarden voor een studielening, dan zijn er wellicht wel mogelijkheden voor een “levenlanglerenkrediet”. Ook hierbij moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen.

Geld lenen als student van familie

Geld lenen als student van familie, dat is altijd mogelijk. Je familie fungeert dan als het ware voor een bank. Je hebt niet te maken met de regels en voorwaarden van de bank en er wordt dus ook geen toetsing uitgevoerd of het verantwoord is om geld te lenen en de lening terug te kunnen betalen. Mocht je ervoor kiezen om geld te lenen van bijvoorbeeld je ouders, stel dan altijd een leenovereenkomst op welke jullie beide tekenen. Maak hier afspraken over het terugbetalen van de lening, de rente die verschuldigd is over de lening. Je wilt namelijk voorkomen dat er miscommunicatie en dus wrijving kan ontstaan als het over geld gaat.

Geld lenen als student van familie

Conclusie

Geld lenen als student in de vorm van een persoonlijke lening is niet mogelijk. Vaak is het wel mogelijk als student om een lening bij DUO af te sluiten, hierbij moet je wel aan de voorwaarden voldoen om in aanmerking te komen voor een studielening. Bij sommige banken is het wel mogelijk om op je betaalrekening rood te kunnen staan of een creditcard aan te vragen.

Bereken vooraf hoeveel je denkt nodig te hebben zodat je niet meer hoeft te lenen dan nodig is. Denk hierbij aan de toekomst aangezien je alles wat je leent uiteindelijk ook weer terug moet betalen.

Vraag je een roodstand of een creditcard aan? Bereken dan altijd hoeveel je nodig hebt en wat het maandbedrag gaat worden zodat je niet met onverwachte kosten te maken krijgt.

Published On: augustus 21st, 2023 /