Hoe lang je geld kunt lenen is grotendeels afhankelijk van de leeftijd, het leendoel en een passend maandbedrag. Wij vertellen je graag meer over waar je rekening mee kunt houden bij het afsluiten van een lening.

Hoe lang geld lenen?

Het is tegenwoordig gebruikelijk dat bijna iedereen een lening heeft. Er wordt vaak gekozen om een financiering af te sluiten, bijvoorbeeld voor een auto, een verbouwing of een camper. Afhankelijk van het leendoel waar je geld voor leent, is het verstandig om advies in te winnen over het afsluiten van de lening en over de looptijd die het beste aansluit bij je leendoel. Hierbij moet rekening gehouden worden met de afschrijving van het leen doel, zo is de afschrijving bij een auto veel hoger dan bij een verbouwing. Je wilt voorkomen dat als je jouw nieuwe auto na een aantal jaren weer wilt verkopen, je openstaande schuld hoger is dan de daadwerkelijke opbrengst.

Hoe kies ik de juiste looptijd?

Wat is de beste looptijd voor een persoonlijke lening? Laat je hierin altijd adviseren, dit hangt er namelijk vanaf waar de lening voor gebruikt wordt. Het kan wellicht zo zijn dat je tijdelijk geld wilt lenen of juist voor een langere periode. De looptijd van de lening bepaalt de hoogte van het maandbedrag, hoe langer de looptijd is, des te lager je maandbedrag wordt. Het is bij Simpel Lenen mogelijk om een looptijd te kiezen tussen 1 en 15 jaar.
Hou er wel rekening mee dat hoe langer je leent, hoe hoger de totale lasten zijn van een lening.

Tot welke leeftijd kan ik lenen?

Het is mogelijk om een lening af te sluiten op 78 jarige leeftijd. Dit is de maximale leeftijd waar je nog een lening af kan sluiten. De lening dient wel voordat je 81 jaar wordt, volledig afgelost te zijn. Het risico bij een hogere leeftijd is groter dan bij iemand die een stuk jonger is. Tevens is er geen onderpand dat tegenover de lening staat dus mocht iemand van 81 jarige leeftijd komen te overlijden en er verder geen vermogen aanwezig is dan kan de bank fluiten naar zijn geld.

Flexibele looptijd voor een lening

Bij het afsluiten van een lening is het verstandig om naar de voorwaarden te kijken van de lening. Is het mogelijk om boetevrij af te lossen bijvoorbeeld en wat gebeurt er met de looptijd als er extra afgelost wordt? De meeste kredietverstrekkers hebben de voorwaarden dat de looptijd bij een extra aflossing ingekort wordt en het maandbedrag gelijk blijft. Als jij van plan bent om een extra aflossing te doen en het maandbedrag hierdoor lager uitvalt, dan kan dit tegenvallen als het maandbedrag gelijk blijft en de looptijd wordt ingekort. Check daarom altijd goed de voorwaarden voordat je een lening afsluit!

Langer lenen kan duurder zijn

Bij het kiezen van de juiste looptijd dient er met meerdere factoren rekening gehouden te worden. Om te beginnen moet je bepalen hoeveel ruimte er maandelijks overblijft om de lening terug te kunnen betalen, vul hiervoor het persoonlijke budgetadvies in om een goed inzicht te krijgen.
Vervolgens is de vraag hoeveel je wilt lenen, en moet er een keuze gemaakt worden voor de looptijd van de lening. De looptijd van de lening bepaalt de hoogte van het maandbedrag wat je gaat betalen voor de lening. Hoe korter de looptijd is hoe hoger het maandbedrag, daarbij is het wel goed om te weten dat hoe langer de looptijd is, hoe hoger de totale kosten zijn voor de lening.
Vaak wordt er eerst gekeken naar een acceptabele last en wordt er rekening gehouden met de afschrijving van de lening en vervolgens wordt er advies gegeven.

Published On: september 27th, 2023 /