Als je op zoek bent naar een lening zonder bank dan vertellen wij je hier graag meer over.
Indien je geen geld kunt lenen bij de bank, om wat voor reden dan ook, dan zijn er wel mogelijkheden om geld te lenen. Zo zijn er particulieren die geld willen uitlenen onder bepaalde voorwaarden, is geld lenen via crowdfunding in sommige gevallen mogelijk of een lening via familie.

Wij zetten graag de voor- en nadelen voor je op een rij.

Lenen zonder bank

Lenen zonder bank is mogelijk met een leenovereenkomst, geld lenen zonder bank kan voor komen omdat je bijvoorbeeld geld leent van een particulier, een familielid of een vriend. Deze overeenkomst hoeft niet per se opgesteld te worden bij een notaris maar kan ook onderling worden opgesteld. Stem de voorwaarden, de rente en de looptijd met elkaar af om achteraf discussies te voorkomen.

Welke rente betaal ik als ik geld leen zonder bank

Geld lenen zonder bank; welke rente moet ik dan betalen. Als er sprake is van geld dat geleend wordt van een geldschieter of een particulier, dan kan de “uitlener” de voorwaarden en de rente bepalen. Er is geen bankvergunning aanwezig, deze constructies vallen ook niet onder een toezichthouder, de AFM. Dat betekent dat de “uitlener” zelf mag bepalen hoe hoog de rente wordt voor de lening.  Ook kan het zijn dat er hoge afsluitkosten in rekening worden gebracht. Dit is volgens de wet verboden maar doordat er geen toezicht wordt gehouden komt dit wel regelmatig voor.

Wat zijn de risico’s van geld lenen zonder bank

De risico’s bij het afsluiten als je geld wilt lenen zonder bank zijn best groot. Als je geld leent bij een geldschieter of een alternatieve bank (zonder vergunningen) dan kunnen er flinke kosten in rekening worden gebracht voor het afsluiten van een lening. Daarnaast komt het ook regelmatig voor dat er wordt gevraagd om kosten over te maken voordat de lening wordt uitbetaald, doe dit nooit! Dit is een oplichtingstruc die regelmatig wordt gebruikt. Ook kan het zijn dat er bizar hoge rentepercentages worden gehanteerd bij het afsluiten van een lening zonder erkende bank met alle wettelijke vergunningen.

Waar moet ik op letten bij een lening zonder bank?

Als er geld geleend wordt zonder bank, dan worden er ook geen toetsingen uitgevoerd. Hierdoor is het risico op overkreditering groot omdat er ook leningen verstrekt worden die niet verantwoord zijn om te verstrekken. Dit kan bijvoorbeeld zo zijn als er geen maandelijkse ruimte is om de lening terug te betalen. Zet daarom altijd al je inkomsten en uitgaven op een rij voordat je geld wilt lenen. De tool van het Nibud is een handige tool om een goed beeld te krijgen of er maandelijks geld over blijft om de lening terug te kunnen betalen.

Moet ik kosten betalen als ik een lening zonder bank af wil sluiten?

Wettelijk gezien mogen er geen kosten in rekening worden gebracht bij het afsluiten van een persoonlijke lening. Aanbieders zonder bankvergunning of aanbieders met verkeerde intenties, vragen soms een aanbetaling voordat de lening uitbetaald kan worden. Als de aanbetaling gedaan is, hoor je niks meer van hen en ben je jouw geld kwijt. Wees hier dan ook erg voorzichtig mee!

Let op bij het afsluiten van lening zonder bank, dit kan oplichting zijn!

Een lening afsluiten via een bank of via een particulier kan risico’s met zich meebrengen. Vaak is de instantie of de persoon namelijk niet aangesloten bij de AFM (Autoriteit Financiële Markten) en staat dus niet onder toezicht. Daar wordt vaak misbruik van gemaakt. Ben je op zoek naar een lening zonder bank en wordt er gevraagd om op voorhand de afsluitkosten over te maken, dan is dit een veelvoorkomende oplichtingstruc. Je maakt dan geld over en je hoort niks meer van dat bedrijf, je geld is weg en krijg je niet meer terug. Omdat de persoon of “instantie” niet onder toezicht staat, kun je geen kant op.
Het is dus altijd verstandig om een lening af te sluiten die onder toezicht staat van de AFM (autoriteiten financiële markt. Twijfel je of het voor jou mogelijk is om een lening af te sluiten? Vraag dan vrijblijvend een lening aan via Simpel Lenen.
Vrijblijvend een lening aanvragen.

Lees meer over de volgende onderwerpen:

Geld lenen

Persoonlijke lening

Seniorenlening

Hoeveel kan ik lenen?

Published On: augustus 28th, 2023 /