Geld lenen zonder een bank kan soms een gewenste optie zijn, omdat je niet aan de strenge normen voldoet, je snel geld nodig hebt of meer geld nodig hebt dan een traditionele bank je kan lenen. Er zijn gelukkig een aantal manieren om geld te lenen zonder tussenkomst van een traditionele bank. We zullen je vertellen over een aantal mogelijkheden.

Geld lenen via investeerders

Er zijn een aantal banken die werken met investeerders. Bijvoorbeeld Lender & Spender is een bank waarbij jouw lening wordt gefinancierd met behulp van investeerders. Investeerders kunnen zich aanmelden, waarna jouw lening wordt gefinancierd met behulp van hun investering. In Nederland is het wel zo dat je hier ook te maken hebt met een strenge kredietbeoordeling en staat de bank onder toezicht van de AFM. Je vraagt net als bij een traditionele bank een persoonlijke lening aan via een aanvraagformulier en doorloopt het aanvraagproces. Deze banken werken in veel gevallen wel sneller en zijn verder gedigitaliseerd dan traditionele banken waardoor het aanvraagproces minder lang en ingewikkeld is.

Geld lenen door middel van crowdfunding

Heb je een grote geldbehoefte om bijvoorbeeld een zakelijk pand te kopen? Dan is het mogelijk om je aan te melden bij crowdfunding platforms om de financiering rond te krijgen. Een voorbeeld van een dergelijk platform is Collin Crowdfund. Deze platforms brengen leners en investeerders bij elkaar. Je meldt jouw financieringsbehoefte aan bij het platform en doorloopt een aanvraagproces waarbij het platform jouw kredietwaardigheid in kan schatten. Vervolgens kunnen investeerders zich inschrijven op jouw project. Zodra er genoeg investeerders zijn en het totale bedrag dat benodigd is wordt bereikt is je financiering geregeld.

Geld lenen bij familie of vrienden

Een optie om geld te lenen zonder bank die wat toegankelijker is bij lagere leenbedragen, is om geld te lenen van familie of vrienden. Zoals we al eerder in een ander blogpost over “hoe kan ik geld lenen?” hebben aangegeven is het belangrijk om goede afspraken te maken wanneer je overgaat tot deze wijze van lenen. Het is belangrijk om de afspraken vast te leggen in een leenovereenkomst. Dit mag een contract zijn dat jullie zelf opstellen. Leg hierin alle gegevens over de lening vast en wat er bijvoorbeeld gebeurt wanneer je de lening niet meer terug kunt betalen.

Minileningen

Heb je een te kleine geldbehoefte voor een traditionele bank en kan je geen geld lenen van familie of vrienden, dan is een minilening een mogelijke optie. Je kunt bij minileningen voor een zeer korte periode een laag bedrag geld lenen. Houd hierbij wel rekening met een ontzettend hoge rente en een korte looptijd. De verstrekkers van minileningen vallen meestal ook niet onder toezicht van de AFM. Onverantwoord geld lenen ligt dan ook op de loer. Kies je voor een minilening wees je dan heel bewust van de afspraken die je maakt met het bedrijf en welke gevolgen er mogelijk zijn wanneer je de lening niet op tijd terug kunt betalen.

Blijf verantwoord geld lenen

Afhankelijk van je leenbehoefte zijn er verschillende opties om buiten de traditionele bank om geld lenen te lenen. Hoewel er niets op tegen is om op een andere wijze geld te lenen zitten er altijd risico’s aan verbonden waar je je van te voren goed bewust van dient te zijn. Kun je geen geld lenen bij een traditionele bank omdat je niet door het beoordelingsproces heen komt, raden wij je eigenlijk ook af om geld te lenen op een andere wijze. Banken maken een goede inschatting van jouw financiële situatie om te beoordelen of het verantwoord is om je geld uit te lenen.

Published On: september 11th, 2023 /