Vanaf 1 maart is het weer mogelijk om belastingaangifte te doen over het jaar 2021.
Hou er rekening mee dat de aangifte voor 1 mei bij de Belastingdienst binnen moet zijn, red je dat niet? Vraag dan uitstel aan.

Wees alert bij het invullen van de aangifte

Let goed op bij het invullen van de aangifte, het kan zijn dat je tegen onderwerpen aan loopt waar je komend jaar en in de toekomst rekening mee kan houden. Denk hierbij aan het doen van een schenking aan bijvoorbeeld je kinderen. Je hebt een jaarlijkse schenkingsvrijstelling, het is zonde als je 2x in 1 jaar schenkt en hierdoor de schenking deels buiten de vrijstelling valt terwijl dit niet het geval was als je dit had verdeeld over 2 kalenderjaren.
Alle bedragen die je invult mag je op hele euro’s afronden op jouw voordeel.

Kosten voor je woning

De rente die je betaalt voor je hypotheek of persoonlijke lening welke volledig gebruikt is voor de aankoop of verbouwing van de woning is aftrekbaar, hier krijg je dus een deel van terug.

Heb je afgelopen jaar kosten gemaakt voor de hypotheek omdat je een nieuwe woning hebt gekocht of de bestaande hypotheek hebt overgesloten? Dan zijn veel van deze kosten ook aftrekbaar, denk hierbij aan advies-, notaris-, taxatiekosten en de boete voor het openbreken van het huidige rente contract.

Zorgkosten

Zorgkosten staan niet vooraf ingevuld bij de aangifte, echter zijn sommige zorgkosten aftrekbaar als je boven de drempel uitkomt. Bereken jouw drempel en kijk of je wellicht nog een deel van de gemaakte zorgkosten terugkrijgt!

Giften

Heb je afgelopen jaar 1 of meerdere giften gedaan van samen €60 of meer dan zijn deze deels aftrekbaar. Contante giften zijn sinds 2021 niet meer aftrekbaar.

Doe aangifte samen met je fiscale partner

Als je samen met je fiscaal partner aangifte doet let dan goed op het scherm wanneer je de bedragen moet verdelen per persoon. Het is een beetje puzzelen maar je mag de aftrekposten verdelen over jouw en je fiscale partner, dit kan je makkelijk honderden euro’s besparen! Wil je weten of je een fiscaal partner hebt kijk dan op de website van de belastingdienst.

Doe op tijd aangifte

Vraag uitstel aan als je het niet red om voor 1 mei de aangifte in te vullen. Verzoek voor uitstel moet voor 1 mei bij de Belastingdienst binnen zijn. Je krijgt dan vier maanden extra de tijd om de aangifte te doen. Vóór 1 september moet deze dan binnen zijn.
Uitstel vragen kan op 3 manieren;
1. Ga naar www.belastingdienst.nl en log in met je Digi-D. Klik op “belastingjaar 2021” en vervolgens op “uitstel voor mijn aangifte inkomstenbelasting aanvragen”.
2. Een telefonisch verzoek, neem hiervoor contact op met de Belasting telefoon op 0800-0543.
3. Download het formulier “Aanvraag uitstel aangifte inkomstenbelasting”, vul dit in en stuur dit per post op naar de Belastingdienst.

Doe je na 1 mei aangifte? Dan wordt er 4% rente in rekening gebracht als achteraf blijkt dat je een bedrag verschuldigd was aan de Belastingdienst.

Aangifte voor 1 april versturen

Als je voor 1 april de aangifte hebt ingediend en je krijgt geld terug dan ontvang je uiterlijk 1 juli bericht van de Belastingdienst of je aangifte is goedgekeurd.
Loop, voordat je jouw aangifte verstuurd, onderstaande checklist door nadat je de aangifte hebt ingevuld.

Checklist belastingaangifte doen

Published On: maart 7th, 2022 /