Iedereen die in loondienst is kijkt uit naar de salarisuitbetaling in mei, dan wordt namelijk het vakantiegeld uitbetaald. Dit is netto vaak bijna een extra maandsalaris. Weet jij al wat je met jouw vakantiegeld geld gaat doen?

Op hoeveel vakantiegeld heb ik recht?

Elke medewerker in loondienst bij een Nederlands bedrijf heeft recht op 8% vakantiegeld. Het is wettelijk vastgelegd dat je minimaal 8% vakantiegeld ontvangt over het jaarsalaris van het afgelopen jaar. Er zijn ook bedrijven die geven 8,33% en er zijn bedrijven die een jaarlijks “keuzebudget” geven aan hun werknemers, werk je bij de overheid dan is dit 16,37%. Je bepaald zelf waar je het volledig budget aan uitgeeft. Het budget bestaat uit 8% vakantiegeld, een eindejaarsuitkering, een budget voor opleidingen en de mogelijkheid om extra vrije dagen te kopen.

Waar geef jij jouw vakantiegeld aan uit?

Vakantie

De meeste Nederlanders gebruiken hun vakantiegeld om hun vakantie mee te betalen. Afgelopen jaren hadden wij te maken met corona waardoor veel mensen 1 of 2 jaar niet op vakantie is geweest. Uit onderzoek is gebleven dat veel mensen hun vakantiegeld op de spaarrekening hebben gezet.

Verbouwen

Heb je nog plannen om te verbouwen en nog geen vakantie gepland? Dan is verbouwen van je woning een goede mogelijkheid om je vakantiegeld aan te besteden. Woningverbetering zorgt vaak voor een waarde stijging van de woning en je creëert een hoger wooncomfort.

Verduurzamen

Het verduurzamen van je woning wordt steeds populairder vanwege de stijgende gas en energieprijzen. Isoleren, zonnepanelen een warmtepomp of HR++ glas zorgt voor een lagere energierekening. Het verduurzamen van een woning levert 5-8% rendement op, dat is een stuk meer dan de rente die je over je spaargeld krijgt. Daarnaast is het ook goed voor de waarde van je woning. Als je meer dan 2 energie besparende maatregelen tegelijk plaatst kom je wellicht in aanmerking voor subsidie. Voor meer informatie kan je hiervoor terecht op de website van de overheid.

Aflossen

Het extra aflossen op je hypotheek of je lopende lening is ook erg populair. Geld lenen kost geld dus hoe sneller je lening is afgelost hoe minder kosten je hebt aan het einde van de looptijd. Wist je dat alle leningen die via Simpel Lenen zijn gesloten altijd volledig boetevrij afgelost kunnen worden?

Buffer

Heb je geen vakantie of verbouwplannen dan hou je waarschijnlijk (een deel van) je vakantiegeld over. Je kan dit natuurlijk ook op je spaarrekening zetten. Misschien ben je wel van plan om een andere keer op vakantie te gaan of ben je aan het sparen voor een nieuwe auto. Een buffer achter de hand houden voor als de je koelkast of je wasmachine kapot gaat is ook verstandig!

Published On: mei 31st, 2022 /