Het Bureau Krediet Registratie (BKR) is een stichting waar alle door consumenten gesloten kredieten boven de € 250,- geregistreerd worden. Wanneer je bijvoorbeeld iets koopt op afbetaling, een creditcard hebt, een private-lease contract voor je auto hebt afgesloten, of een persoonlijke lening hebt, wordt dit allemaal geregistreerd.
Een registratie bij het BKR wordt vaak geassocieerd met iets negatiefs. Dit is echter niet altijd het geval. Wanneer je maandelijks aan je betalingsverplichting(en) voldoet is dit juist een teken voor een kredietverstrekker dat jij betrouwbaar bent en kan de kredietverstrekker eerder overgaan tot het verstrekken van een lening.
Wanneer en wat wordt er geregistreerd bij het BKR?
Onbewust hebben veel consumenten een registratie bij het BKR. Wanneer je een betalingsverplichting hebt van bij elkaar meer dan 250 euro die langer dan een maand loopt, wordt dit geregistreerd bij het BKR. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de afbetaling van een nieuwe telefoon bij een abonnement.
Uitzonderingen op registratie zijn de volgende lening:
- Een studieschuld
- Leningen bij vrienden of familie
- Een hypotheek voor je koopwoning. (Betalingsachterstanden worden wel geregistreerd)
- Betalingsachterstanden bij instanties als de belastingdienst, zorgverzekeraars etc.
De volgende gebeurtenissen worden o.a. bijgehouden bij het BKR voor toekomstige kredietverstrekkers om in te zien wanneer jij opnieuw een lening aanvraagt:
- Je betaalt de lening niet op tijd terug
- Je hebt een betalingsachterstand weggewerkt
- De lening wordt opgeëist door een kredietverstrekker
Een lening aanvragen en een BKR registratie
Ga je geld lenen voor een auto dan zal de kredietverstrekker het BKR raadplegen om te zien welke leningen jij nog hebt openstaan en of je deze netjes terugbetaalt.
Een kredietverstrekker bepaalt onder andere aan de hand hiervan of het verantwoord is om jou een lening te verstrekken. Heb je bijvoorbeeld al veel leningen openstaan of betaal je diverse leningen niet netjes terug, is het niet verstandig om jezelf dieper in de schulden te steken en is het risico voor de bank te groot dat jij de lening niet kunt terugbetalen.
Verdien je genoeg om de lening terug te kunnen betalen en zijn er geen problemen met leningen die je nog hebt lopen of uit het verleden, dan zal de kredietverstrekker je sneller het krediet verstrekken.
Zelf je BKR registratie inzien
Wanneer je nieuwsgierig bent naar jouw eigen registratie(s), kun je jouw kredietoverzicht opvragen bij het BKR. Het opvragen van dit kredietoverzicht is gratis.
Om je gegevens veilig bij jou te krijgen vraagt het BKR je te identificeren door middel van iDIN. Dit is een dienst van de banken waarmee je jezelf kunt identificeren met de veilige inlogmethode van je bank.
Zodra je jouw gegevens hebt opgevraagd staan deze online direct voor je klaar.
Benieuwd naar jouw kredietoverzicht en registraties? Vraag de gegevens op via de website van het BKR.