Op zoek naar een tweedehands auto?
7 belangrijke tips om rekening mee te houden!

Als je op zoek bent naar een andere auto dan is het handig om te weten waar je op moet letten. Niet alle auto verkopers zijn eerlijk over wat de auto in het verleden heeft meegemaakt. Wij zetten de belangrijkste tips op een rij zodat je goed voorbereid op zoek kan gaan naar een nieuwe tweedehands auto.

1. Is de dealer aangesloten bij BOVAG?

Check altijd of de garage die de auto verkoopt is aangesloten bij BOVAG. Als een dealer is aangesloten dan kan je altijd bij een geschillencommissie terecht er een probleem is met de auto.

2. Doe onderzoek naar de auto

Zoek het merk en het type auto op via google en kijk wat veel voorkomende problemen of storingen zijn. Verdiep je ook in vergelijkbare auto’s waarvan het bouwjaar en de kilometerstand ongeveer overeen komen om te kijken of de prijs klopt bij dit type auto.

3. Neem iemand met ervaring mee wanneer je gaat kijken bij de auto

Als je een tweedehands auto gaat bekijken, neem dan altijd iemand mee met kennis van auto’s. Als leek weet je niet waar je wel en niet op moet letten. De persoon die mee is kan een blik werpen onder de motorkap en onder de auto om te kijken of er iets opvalt, vaak kunnen zijn “afwijkende” geluiden horen als de motor draait.

4. Check de kilometerstand van de tweedehands auto

Check altijd de kilometerstand, je weet nooit of deze ooit is teruggedraaid. Dit kan je controleren door naar het onderhoudsboekje te vragen en of er sprake is van NAP (nationale auto pas). Als je een tweedehands auto wilt kopen van een particulier, check dan altijd de kilometerstand via de website van het RDW.

5. Inspecteer de tweedehands auto

  • Controleer op roestplekken
  • Luister goed naar de motor bij het starten, tijdens het rijden én als de motor loopt terwijl de auto stilstaat.
  • Maak altijd een proefrit
  • Controleer of de remmen snel reageren als je de rem hard indrukt
  • Kijk of de wielen rechtstaan door het stuur los te laten terwijl je rijdt (niet te lang loslaten! ☺)
  • Check tot wanneer de APK loopt

6. Vraag of de auto in orde is en of je ergens rekening mee moet houden

Vraag altijd aan de verkoper of de auto in orde is en of je ergens rekening mee moet houden, de verkoper heeft namelijk een meldingsplicht. Je kan er ook voor kiezen om de auto door een andere garage of dealer te laten keuren. Zo weet je in ieder geval zeker dat de auto betrouwbaar is en dat je veilig de weg op kan!

7. Regel de financiering van je auto vooraf

Heb je een auto op het oog en weet je wat deze je ongeveer gaat kosten? Zorg dat je voordat je in onderhandeling met de verkoper gaat over het benodigde geld beschikt. Zo sta je sterker in de onderhandeling dan wanneer je een bijvoorbeeld een financiering via de dealer zelf nodig hebt.

Om de kosten zo laag mogelijk te houden is het financieren van de auto met spaargeld natuurlijk het voordeligst en meest ideaal. Voor wie zijn spaargeld liever achter de hand houdt of er (nog) niet over beschikt is vaak een persoonlijke lening voor de auto financiering het voordeligst in tegenstelling tot de vaak dure financiering via een dealer.

Published On: maart 14th, 2022 /