Het kan in bepaalde gevallen verstandig zijn om geld te lenen voor een auto. Hierbij moeten de voor- en nadelen wel op een rij gezet worden om tot een conclusie te komen of geld lenen voor een auto in jouw situatie verstandig is.

Wij zetten graag de voor- en nadelen op een rij:

Mocht je ervoor kiezen om een lening af te sluiten voor een andere auto, vergeet dan niet onderaan deze blog 15 belangrijke tips mee te nemen!

Voordelen:

  • Je wordt direct eigenaar, bij een lease contract is dit niet het geval.
  • Je bent een vast bedrag per maand kwijt, i.p.v. een groot bedrag in 1x.
  • Spreiding van kosten voor aanschaf en onderhoud.
  • Er blijft een buffer over voor onderhoud van de auto.
  • Mogelijkheid om een auto in goede staat aan te schaffen, vanwege een ruimer budget.

Nadelen:

  • Verzekering, wegenbelasting en onderhoud komen voor eigen rekening, bij een leasecontract zitten deze kosten in het maandbedrag.
  • Als je geld leent, moet maandelijks rente en aflossing betaald worden, hogere vaste lasten dus.
  • Risico op waardedaling, een auto kan binnen enkele jaren een stuk minder waard zijn. Kies voor een looptijd van de lening die rekening houdt met de afschrijving van de auto.

Kan iedereen geld lenen voor een auto?

Bij het afsluiten en een lening om een nieuwe auto te kopen wordt er altijd gekeken naar het inkomen, de persoonlijke situatie en de kredietwaardigheid van de klant. De banken zijn verplicht om dit te onderzoeken en te toetsen of het verantwoord is om de lening te verstrekken. Via onze pagina, hoeveel kan ik lenen, kan je een indicatieve berekening uitvoeren. Indien je een negatieve BKR-codering hebt, is het helaas niet mogelijk om een lening af te sluiten. Dit kan je controleren op www.bkr.nl

15 tips wanneer je verstandig geld wilt lenen voor een auto

1. Bepaal je budget
Je bent op zoek naar een andere auto, bepaal dan voordat de zoektocht begint het budget wat je uit wilt geven aan een auto. Ben je op zoek naar een nieuwe of een tweedehands auto? Als je vooraf geen budget hebt vastgesteld is het verleidelijk als je bij de autodealer rondloopt een duurdere auto aan te schaffen dan je eigenlijk in gedachte had.

2. Overweeg een voorschot
Je wilt geld lenen voor een auto en de lening aflossen in een bepaalde periode en hier moet rente voor betaald worden. Heb je spaargeld liggen waarvan je verwacht deze niet op korte termijn nodig te hebben? Doe dan een voorschot op de lening, hierdoor hoef je minder te lenen. Alles wat je minder hoeft te lenen zorgt voor lagere maandlasten en minder totale kosten over de totale looptijd.

3. Kies een financiering
Je bent op zoek naar een lening voor een auto, maar welke past het best bij mij?
Wij vertellen je graag de mogelijkheden voor een auto financiering.

Er kan gekozen worden voor een persoonlijke lening bij een kredietverstrekker. Je ontvangt het geleende bedrag in 1x op je rekening waar je de auto mee kan betalen. De auto is dan direct jouw eigendom. Er kan tussen de 2500 – 75000 euro geleend worden. Het maandbedrag, de looptijd en de rente staan vast voor de volledige looptijd en vaak kan er boetevrij extra worden afgelost.

De auto financieren via de dealer. Vraag hierbij wel goed naar de voorwaarden, vaak is dit een vorm van koop op afbetaling. Dat betekent dat de auto geen eigendom wordt, het eigendom gaat pas over als de volledige lening is afbetaald. Er is sprake van een hoge rente en boetevrij aflossen is in de meeste gevallen niet mogelijk. Als je de lening niet meer kunt terugbetalen dan gaat de auto weer terug naar de juridische eigenaar, de dealer.

Private lease contract voor de auto. Bij een private lease wordt je geen eigenaar van de auto, deze moet je aan het einde van het leasecontract weer inleveren. Het voordeel is wel dat je geen onderhoud, verzekering of wegenbelasting hoeft te betalen. Dit zit namelijk verwerkt in het maandelijkse leasebedrag. Wil je het contract tussentijds stoppen, dan komt hier vaak een flinke boete bij kijken.

4. Bepaal een looptijd van de lening
Bij het afsluiten van een lening voor een auto moet er gekozen worden in welke periode je de lening wilt terugbetalen. Het is belangrijk om rekening te houden met de afschrijving van de auto, de waarde daalt sneller dan je denkt en je wilt voorkomen dat bij verkoop de opbrengst van de auto lager is dan de openstaande lening. Vaak wordt er gekozen voor een looptijd van 6 jaar om het risico van de daling van de waarde van de auto op te kunnen vangen.

5. Bereken de totale kosten per maand
Wanneer je geld wilt lenen voor een auto dient er rekening gehouden te worden met de totale kosten per maand. Het maandbedrag voor de lening zijn namelijk niet de enige kosten. Wegenbelasting, onderhoud en verzekering komen hier ook nog bij. Als je geld wilt lenen voor de aankoop van de auto maak dan eerst een overzicht van de totale kosten en kijk of dit past binnen je maandelijkse begroting.

6. Rente vergelijken
Er zijn veel kredietverstrekkers waar je een autofinanciering aan kunt vragen. Er kunnen behoorlijke verschillen zitten in de rentepercentages. Vergelijk daarom altijd op een onafhankelijk vergelijkingsplatform alle kredietaanbieders om de laagste rente te vinden.
Let op; lees ook de kleine lettertjes! De laagste rente hoeft niet altijd het beste aanbod te zijn.

7. Leen niet meer dan nodig
Bij het aangaan van een autolening bepaal je hoeveel je nodig hebt aan totale kosten. Doe dit vooraf zodat je niet meer hoeft te lenen dan nodig is. Alles wat je extra leent maar niet nodig hebt, moet wel terugbetaald worden en zorgt voor een hoger maandbedrag dan als je minder leent. Als je extra aflost blijft het maandbedrag namelijk gelijk en wordt de looptijd ingekort.

8. Kies een betrouwbare kredietverstrekker
Er zijn veel banken waar je een krediet kan afsluiten, maar welke aanbieder is betrouwbaar?
Vergelijk altijd op een onafhankelijk platform, zoals Simpellenen.nl, de gewenste lening. Simpel Lenen is een professionele en gerenommeerde partij. Op de website is er veel informatie te vinden over alle aanbieders die mee worden genomen in de vergelijking.

9. Lees de kleine lettertjes
Doe onderzoek voordat je een lening afsluit, als het te mooi lijkt om waar te zijn dan is dat vaak ook zo! De laagste rente hoeft niet altijd de beste lening te zijn. Lees daarom altijd de kleine lettertjes of laat je adviseren door een kredietspecialist. Doe de aanvraag via Simpel Lenen en er wordt altijd een vrijblijvend advies gegeven voordat je de keuze maakt of je de lening afsluit.

10. Afschrijving auto
Een auto daalt in waarde, dit noem je afschrijving. Koop je een auto voor bijvoorbeeld 25.000 euro, dan is deze waarschijnlijk 5 jaar later 10.000 euro of nog minder waard. Dit is belangrijk om mee te nemen bij het bepalen van de prijs van de auto. Hoe duurder de auto, des te harder de waarde daalt.

11. Vergelijk met leasen
Een auto financieren of leasen, het is verstandig om deze mogelijkheden te vergelijken.
Zet de voor- en nadelen op een rij voordat je een keuze maakt. Hierdoor voorkom je dat je voor verrassingen komt te staan.

12. Plan budget voor onverwachte kosten
Een auto kopen kost een hoop geld, maar een auto onderhouden ook. Denk aan onderhoud van de auto, een grote beurt, nieuwe banden, nieuwe remmen etc. Reserveer budget voor onderhoud van de auto. Je wilt voorkomen dat je geen spaargeld hebt om het onderhoud of de reparatie van je auto te kunnen betalen en jij de auto niet kunt gebruiken.

13. Los extra af
Heb je een meevaller op je rekening gekregen zoals bijvoorbeeld vakantiegeld of een dertiende maand? Probeer dan een deel hiervan extra af te lossen, dit kan geheel boetevrij. Het maandbedrag blijft ongewijzigd maar de looptijd wordt ingekort, hierdoor ben je eerder klaar met aflossen en bespaar je op de totale rentekosten van de lening.

14. Second opinion bij andere dealers.
Als je langs de autodealer gaat neem dan iemand mee met verstand van zaken van auto’s. Bij een tweedehands auto kan het zijn dat er groot onderhoud aan zit te komen zoals de koppelingsplaat of de versnellingsbak. Vraag hierna bij de dealer. Heb je twijfels? Vaak is het verstandig om te vragen of je de auto mee mag en bij een andere dealer deze mag laten nakijken (second opinion). Hierdoor weet je wat je koopt en met welke kosten aan onderhoud je op korte termijn rekening moet houden.

15. Verzeker je allrisk
Als je geld leent voor een auto, kies dan altijd voor een allrisk dekking. Als je dit niet doet en de auto wordt total loss verklaard omdat je bijvoorbeeld ergens tegenaan bent gereden of je een ongeluk hebt veroorzaakt dan krijg je niks uitgekeerd. De lening moet wel worden terugbetaald, het zou vervelend zijn als je maandelijks nog de lening moet terugbetalen terwijl je de auto niet meer in bezit hebt.

Conclusie:

Het lenen van geld om een andere auto aan te kopen kan in sommige gevallen verstandig zijn, bijvoorbeeld als je op korte termijn een andere auto nodig hebt om naar je werk te gaan maar je geen spaargeld hebt. Hou wel rekening met de maandelijkse lasten die voortvloeien uit de lening. Afhankelijk van je situatie kan geld lenen voor een auto een goede optie zijn, hierbij speelt het gewenste leenbedrag en de hoogte van het inkomen een grote rol. Bij een aanvraag via Simpel Lenen krijg je altijd een vrijblijvend advies!

Wil je zelf alvast een uitgebreide berekening maken om te kijken hoeveel impact de lening daadwerkelijk heeft voor jouw budget? Vul dan de Risicometer tool van het Nibud in. Hierdoor weet je precies waar je aan toe bent voordat je geld gaat lenen voor een auto.

Geld lenen voor een auto verstandig
Published On: augustus 9th, 2023 /