Wat is rood staan?

Rood staan betekent dat er een mogelijkheid is, wanneer je geen geld meer hebt, toch nog je rekeningen te kunnen betalen tot een afgesproken limiet. Vaak is het kredietlimiet ingesteld op €1.000 maar dit bepaal je uiteraard zelf. Over het bedrag “onder nul” moet je rente betalen.

Kan ik rood staan?

Of je rood kan staan is afhankelijk van wat je hebt afgesproken met de bank toen je een bankrekening opende. Sommige banken bieden standaard een roodstand mogelijkheid aan als je een nieuwe rekening opent. Hou er wel rekening mee dat je 1x in de 3 maanden een positief banksaldo hebt van boven de €0,-.

Welke rente betaal ik als ik rood sta?

De rente welke je moet betalen voor het gebruik maken van de roodstand is behoorlijk hoog, dit komt mede omdat het vaak korte periodes zijn dat je rood staat. Bijvoorbeeld als je onverwachts zorgkosten hebt gehad waar je je eigen risico voor moest betalen maar je salaris was nog niet binnen. Zodra het salaris binnenkomt, kom je vaak weer boven €0,- en hoef je hier ook geen rente meer over te betalen.

De rente die je betaalt word elke maand opnieuw berekend over het bedrag wat je rood stond, voor de periode dat je hier gebruik van maakte (dit wordt per dag berekend).

Bij rood staan wordt de maximaal toegestane rente in rekening gebracht, dat is vanwege corona tijdelijk verlaagd naar 10% maar was voorheen 12%.

Rood staan en het BKR

Zodra er een mogelijkheid is om rood te kunnen staan dan wordt dit geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) zodra dit gaat om een limiet boven €250,-.

Zolang je je netjes aan de betaalafspraken omtrent het roodstaan houdt blijft dit een positieve registratie. Dit hoeft niet perse belemmerend te zijn als je een lening of hypotheek aanvraagt. Wel heeft dit invloed op de leencapaciteit.

Betaal je niet op tijd dan kan de bank een codering aan je registratie bij het BKR toevoegen, deze blijft 5 jaar staan nadat de schuld is ingelost. Niet alle banken willen je dan nog een lening of hypotheek verstrekken.

Rood staan of lening afsluiten?

Als je rood staat wordt hier de maximale rentevergoeding voor in rekening gebracht, dat is momenteel 10% en is variabel. Als je geld wilt lenen kijk dan goed voor welke periode je dit nodig hebt. Als je bijvoorbeeld geld wilt lenen voor een auto maar doet dit door rood te staan op je rekening tegen 10% dan wordt dit een dure auto. Het is dan een stuk voordeliger om een persoonlijke lening af te sluiten, de rente staat vast tijdens de looptijd en is een stuk lager dan wanneer je rood staat. Bij een lening van €10.000,- of meer is de rente al lager dan 5%. Bereken je lening via Simpel Lenen om te zien wat je maandlasten worden zodat je weet wat de auto je maandelijks gaat kosten.

Published On: januari 26th, 2022 /