Ben je zelfstandige of ZZP’er en wil je geld lenen? Dan wordt jouw inkomen anders bepaalt dan wanneer je in loondienst bent. Als ZZP’er wordt er namelijk gekeken naar de winst van het bedrijf. Niet alle inkomensbestandsdelen worden hierbij meegenomen in de toetsing voor de maximale ZZP lening. Er wordt gekeken naar de bestendigheid van het inkomen o.b.v. de afgelopen 3 jaar. Ben je korter dan 3 jaar zelfstandig? Dan is het niet mogelijk om een lening te krijgen. Wij vertellen je er graag meer over.

De hoogte van de maximale lening voor een ZZP’er is gebaseerd op de zogenaamde VFN norm. Alle kredietverstrekker moeten aan deze norm voldoen.

Maximale lening o.b.v. inkomen uit onderneming

De hoogte van je inkomen uit je bedrijf kan afhankelijk zijn van de rechtsvorm van je bedrijf. De meest voorkomende vormen zijn:

  • Besloten vennootschap
    Heb jij een B.V.? (besloten vennootschap) dan keer jij jezelf een salaris uit. Dit is volgens de VFN norm het inkomen waarmee gerekend wordt voor de maximale lening als ondernemer met een B.V.
  • Eenmanszaak of ZZP’er
    Een ZZP’er of iemand met een eenmanszaak wordt ook wel “IB ondernemer” genoemd. De hoogte van het inkomen is afhankelijk van de winst. Bij een B.V. kunnen er reserves worden opgebouwd waar jouw salaris nog een tijd mee uitgekeerd zou kunnen worden. Bij een IB ondernemer is dat niet het geval. Daarom wordt er gekeken naar de gemaakte winst voor de maximale lening voor ZZP’er.

Wat kan ik lenen als ZZP’er?

De hoogte van de maximale lening wordt berekend o.b.v. het gemiddelde inkomen van de laatste 3 volledige boekjaren.
Het gemiddelde inkomen kan volgens de VFN norm voor 100% worden meegenomen als “toetsinkomen” bij het berekenen van de maximale lening voor ondernemer.

Verder kijkt de bank ook of je een positief eigen vermogen en een positief werkkapitaal hebt, als dit niet het geval is wordt hier wel rekening mee gehouden bij het verkrijgen van een lening voor ZZP’er. Wil je zeker weten wat je kan lenen? Doe dan eenvoudig een aanvraag via Simpel Lenen, zij laten vrijblijvend weten wat er mogelijk is!

Als je als ZZP’er of zelfstandige een lening afsluit, kan dit gebruikt worden voor een particuliere uitgave. Dit kan bijvoorbeeld om een nieuwe auto financierengeld lenen voor een badkamer of een vakantiewoning financiering.

Wil jij weten; wat kan ik lenen als ondernemer? Gebruik dan onze hoeveel kan ik lenen tool en zie of de gewenste lening haalbaar is!

Published On: februari 16th, 2022 /